Sporting-lajit ja historiaa

Sportin-lajeiksi Suomessa lasketaan Sporting, Compak Sporting ja English Sporting. Nämä Sportingin muodot ovat Suomessa SAL:n alaisia lajeja.

Lisäksi Suomessa ammutaan SportTrap, ABT ja DTL kilpailumuotoja. Nämä eivät ole SAL:n alaisia sporting lajeja.

Sporting

Metsästyksen kaltainen laji jossa on useita eri ampuma asemia “stand” yhdellä kierroksella “layout”. Kiekkoja voidaan heitää ammuttavaksi melkein mistä suunnasta tahansa, etäisyydet voivat pitkiä tai lyhyitä. Säännöt määrittelee kiekon etäisyydet ja lentoradat hienosti “metsästyksen kaltaisuus”. Kiekko voi olla väriltään mitä vain, yleisin käytössä oleva on oranssi. Yhdellä standillä on yleensä 2-4 erilaista kiekkoa. Kiekkoja saa ampua kahdella laukauksella.

Compak Sporting

Kuten sporting mutta ampuma asemat (5) ovat vierekkäin 3-5 metrin etäisyydellä toisistaan. Erilaisia kiekkoja on yleensä 6 kpl. Yksittäistä kiekkoa saa ampua kahdella laukauksella.

Sporting ja Compak Sporting kattojärjestö

Sporting ja Compak Sporting kuuluu F.I.T.A.S.C:n (Fédération Internationale de Tir aux Armes Sportives de Chasse) alaisuuteen. SAL on Fitasc:n jäsen. Kattojärjestö määrittelee näiden lajien säännöt. 

English Sporting

Kuten Sporting mutta yhdellä ampuma asemalla ammutaan kahta erilaista kiekkoa 2-5 paria. Kiekot voivat lähteä yht’aikaa tai laukauksesta. Jokaista kiekkoa saa ampua yhdellä laukauksella.

English Sporting, DTL, ABT ja SportTrap:n kattojärjestö

Otsikon lajit ovat CPSA:n (Clay Pigeon Shooting Association) hallinoimia lajeja. CPSA on Englantilainen liitto/järjestö jonka ideologiaan ei kuulu muiden ampumaliittojen jäsenyys. Jos haluat ampua Englannissa em. lajien kilpailuissa täytyy sinun maksaa CPSA:lle jäsenmaksu. 

Säännöt 

Kaikkien lajien säännöt löytyy kattojärjestöjen kotisivuilta. Suomen ampumaurheiluliitto on julkaissut säännöt suomeksi niistä lajeissa joissa Suomessa ammutaan SM tittelistä. Suomessa voimassa olevissa säännöissä on joitain kansallisia lisäyksiä. 

Sporting ja Compak Sporting

English Sporting

SAL:n säännöt

%d bloggers like this: